Hayatın Anlamı

Albert Einstein

Hayatımızın ve, genel olarak, bütün canlı varlıkların hayatının anlamı nedir? Bu soruya karşılık vermesini bilmek dindar olmayı gerektirir. Diyedeksin ki, böyle bir soruyu sormanın bir anlamı var mı? Ben de şunu söyleceğim sana: Kendi hayatına ve başkalarmınkine anlamsız gözüyle bakan insan, yalnız mutsuz olmakla kalmaz, kolay kolay yaşmasını bile beceremez.

BİR İNSANIN GERÇEK DEĞERİ

Bir insanın gerçek değeri, her şeyden önce, kendinden kurtulmayı, ne ölçüde ve ne yolda başardığına bakılarak anlaşılır.

ZENGİNLİK ÜSTÜNE

Şuna var gücümle inanıyorum ki, dünyanın bütün zenginlikleri ilerlemeyi gerçekten isteyen bir insanın elinde de olsa, insanlığı ileriye götüremez. Yalnız büyük ve temiz insanlardan örnek almak bizi soylu düşüncelere ve soylu işlere götürebilir. Para bencilliği çeker, ve ister istemez, kötüye kullanılmasına yol açar.Carnegie'nin para çuvallarıyla yüklü bir Musa, bir İsa, bir Gandhi düşünebilir misiniz?

33 Yorumlar

Adsız
6 Aralık 2008 13:36  

hayatın anlamını bilselerdi ölmezlerdi ama şuda varki ölüm olmasaydı hayatın anlmını bilmezdik

Adsız
30 Aralık 2008 01:52  

hayatın anlamı onu yaşamakta gizlidir:)
herkese göre değişir....
nuray...

Adsız
31 Aralık 2008 11:19  

bence hayatın kendisi anlamsız bunu anlamaya gerek varmı.

Adsız
21 Ocak 2009 22:57  

hayat ve ben bir pergel gibiyiz,bence döndükce birbirimizi tamamlamaktayız.Rıdvan

Adsız
24 Ocak 2009 03:13  

hayatla ilgili çeşitli düşünceler yazılmış
ben o tür kendini bilge zanneden veya bilemeyiz gerçekten olan insanlar türünden bir yorum yapmayacağım ve bence ,işte bu hayattır.

Adsız
3 Şubat 2009 13:06  

Hayatın anlamını aramak yerine önce insan olmayı öğrenmemiz lazım.

Adsız
11 Mayıs 2009 01:23  

dünya ya bir şekilde geliyoruz. hayatı anlasakta anlamasakta,görsekte görmesekte,yaşıyoruz ve ölüyoruz.yaşamak=ölmek
herkes geliyor kimisi iyi kimisi kötü herkes yaşam seviyesini belirleyerek yaşıyor ama sonunda ölüyoruz.ne yaparsan yap sonun belli.

Adsız
10 Temmuz 2009 12:41  

ister öl ister ölme sonç burda mı gizli yani hayatn anlamını ölüosn die hayatı anlamsz kılmktn ibaret değildir.yaşamasını bilceksin.ne yaparsan yap sonn belli değil nasıl yaşadğına bağlı bi bak bakalm nası yaşıosn.veya sen yaşıo musun?

Adsız
5 Ağustos 2009 12:21  

hayat hayattır vesselam.....

Adsız
23 Ekim 2009 00:38  

einstein cok guzel soylemis...malesef bu yorumlari yazanlar bunu anliyacak durumda degil burasi mahalledeki haveye donmus...sizin hayal gucunuz onun hayal gucunu anlamaya yetmez...cok ciddi konular bunlar...mahalledeki caycida ypin bu muhabbetleri

Adsız
8 Aralık 2009 12:27  

katılyorum buna zekanın yetmesı lazım solenılenlerı anlamak ıcın bos muhabbet yapmayın lutfen...soyledılerım karsımdakının anlayabıldıgı kadardır dıye bosuna denmemıs...

Adsız
4 Ocak 2010 16:30  

Hayatın anlamına doğru yada yanlış cevap verebilmek herhangi bir dine inanmayı gerektirir, ister ilahi dinkler olsun ister putperest bir din olsun farketmez.
Hayatın anlamı nedir = içselleştirdiğin inancın ilkeleridir.
Dünyaya geliyoruz, yaşıyoruz ve ölüyoruz hayatın anlamı yoktur, türünden cümle kuranlara sessizce gülümsemek lazım. kendini zeki sanan bir tenekeye gülümsemek onu mutlu edecektir.

Adsız
27 Mart 2010 03:55  

Hayatın tek başına anlamı yoktur..Anlamı siz yaratmak zorundasınız

Adsız
17 Nisan 2010 14:10  

Hayat : asLında çok qülünç bi kavram . insanı içten içe fetheder . biqün qüldürür biqün aqlatır . ama hayat asla ceza deqldir .. biz insanLar oLarak düşünmelyz ki hayatı yaşıyrz . konusyrz qülüyrz zevk alıyrz eqleniorz. hayatın deqerini bazen anlıyrz bazen ondan kurtulmak istyrz. . peki yerde ki taş .. kum .. hayatı böylemi yaşamak isterdnz .. sevinmelisnz ki insan olarak qeldnz dünyaya bunu deqerni bilelm

Adsız
25 Nisan 2010 18:55  

lütfen dalga gecmeyin len...

sibel
25 Mayıs 2010 19:07  

hayat her ne yaşanıyosa herşeyiyle bir sınavdır...yaşanan olumlu veya olumsuz bütün olaylar insana tecrübedir..yaşamlada dinlede insanlar büyük sınav içindeler unutulmamalı...

gizem
28 Mayıs 2010 21:54  

hayatın anlamını arayan sorular,aptallarla dolu şehirler,istemedigi hayati yaşayanlar bunlar arasında yaşamanın anlamı nedir ki hayat cevap ver bana cevap..
Iste cevap; siz burdasiniz! Hayat var ve hep olacak..Guclulerin mizanseni devam ederken sen de bikac dize katki yapabilirsin..
Peki sizin dizeniz ne olacak?!

fatih
2 Haziran 2010 16:53  

Hayat,nerede nasıl anlamı nedir diye sorularla cevap bulunacak birşey değil.Doğdun ve öldün gibi çok basit bir cevaptır.Hayatın anlamı nedir diye gereksiz bir soru ile kendini meşgul etmektense,hayatını anlamlı kılmak için doğru yaşamalısın...

Adsız
7 Haziran 2010 16:07  

hayat bir varoluş biçimidir.Her insanın kendi hayatını şekilendirme hakkı vardır..hayatlarını kendine zehir edenlerde hayatının her anından bir anlam bulan ve tat alanda yine bizleriz..hayat bunlarla birlikte bir bütündür..ve sadece şudur budur diyerek sınırlayamayız o sınırsız bir duygusal bütündür..her kişide matriksi farklıdır. ..biz hayatı ancak tanıyabildiğimiz ölçüde tanımlayabiliriz..ama bu hayatın kendisi değildir..sadece sendeki anlamı ve değeridir

Adsız
29 Haziran 2010 02:55  

hayatın anlamı... hayatı başkası için yaşamaktan geçer.sen hayatı kendin için yaşıyosan unut gitsin.boşuna arama hayatın anlamını.

17 Temmuz 2010 17:10  

hayatın anlamı hekesin oluşturduğu kendi düşünsel dünyasında herkese göre farklı şekilleniyor görünen o ki (zevk almak, hizmet etmek, dindar olmak vs)..O Halde soru şu hayatın bu kadar çok anlamı olması doğru ve mümkün mü, yoksa, hayatın gerçek anlamı nedir? Bence hayatın tüm insanlar için ortak tek bir anlamı vardır ve bu ancak araştırarak bulunabilir, ben henüz netleştiremedim bulgularımı..

Adsız
15 Ağustos 2010 16:57  

bırıne sorarsın hayat bos der,bır dıgerıne gıdersın hayat herseydır der... ben bundan sunu anlarım hayata anlam veren bızlerız,pekı bunun anlamı nedır? bızdekı anlam verme durtusunun ıc gudusunun vs. anlamı nedır neden vardır bu ıstek bızde.. bence bılgıye gıden yolda ınsanın cevaplarından cok sorularının olması lazımdır,bu sebeple hayatı sorgularız.. zira SORU BİLGİNİN YARISIDIR.. pekı dıger yarısı nedır cevap mıdır,ıste sıze bı soru daha...

Adsız
7 Eylül 2010 15:19  

Hayatın anlamı herkese göre değişir.hobilerine,politik görüşüne,karakterine,ailesine,iş hayatına,çocukluk yıllarına,ilk tecrübelerine,mutluluklarına,hayal kırıklıklarına.işin özeti bu yaşa gelene kadar edindiği hayat tecrübesi onun hayata bakışını belirler ve bu tecrübe doğrultusunda hayatın anlamının ne olduğunu sorgular.

30 Eylül 2010 05:10  

Arkadaşlar dikkatinizi çekerimki burda söz konusu hayatın anlamı ve soruda böyle.Ortada yalnızca sizin hayatınızın anlamını soran kimse yok bir genelleme var sadece karıştırmayalim lütfen.buraya kadar anladıysak hayatın hakikat ve sadece bir tek anlamı olur.bu durumdada sana göre bana göre veya bi başkasına göre hayatın farklı anlamları olamaz.insanlarında hayvanlarında gezegenlerinde bitkilerinde mevcut olan her varlığın hayatının anlamının kesiştiği bir tek anlam olması gerekir.

Adsız
9 Ocak 2011 21:51  

Hayatın anlamı üzerine yorum yapmak için kişinin kendini ve hayatı TANIMASI gerekir öncelikle.Yunus ilim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir, der.Hadiste " Kendini bilen rabbini bilir" buyrulur.Bir başka düşünür ise " ey kendini insan zanneden insan, kendini oku" der.kendini tanımadan hayatı yorumlamaya kalkanlar, fili görmeden hortumuna dokunup, fil hortum gibi bişeydir, demek gibi bir şey sanırım...

Adsız
14 Ekim 2011 21:17  

hayatta anlam aramayı bırakıp, hayatı anlamlaştırmalıyız.HAYAT kısa

Adsız
23 Kasım 2011 13:43  

hayat ağlamaktır hayat koşmaktır hiç durmadan ağlkayarak koşmaktır hayat köprüdür köprünün sonunda gerçek hayat vardır hayat acımasıdır hayat dırenmektır

Adsız
26 Aralık 2012 03:41  

@Ads�zHAYATIN ANLAMINI BİLSEKTE BİLMESEKTE TOPRAKTAN WAR OLDUK TOPRAĞA GİDECEZ BU RABBİMİN WERMİŞ OLDUĞU KARAR DOĞMAK OLDUĞU GİBİ ÖLÜMEDE İNANMALIYIZ HAYATIN ANLAMIYLA ÖLMEK ÇOK FARKLI BİR KAFRAM NACİZANE DÜŞÜNCEM.

27 Aralık 2013 21:03  

hayatta yaşamasını bılenler hayatı, yaşamasını bılmeyenleri ise hayat yaşar... Kasım Huzur

Adsız
2 Ocak 2015 23:55  

Arkadaşlar hayat sadece 60-70 yıl. Atatürkte o kadar yaşadı Goethede Hitlerde Edisonda ee ne oldu. Şimdi sadece ölüler belki hepsini her gün anıyoruz ama bunun onlar için bir manası yok. Ama ibadet ederek sonsuz huzuru yakalıabilrsiniz Genel düşünün lütfen.

Adsız
19 Mayıs 2015 14:00  

senin hayatını çevrendeki insanlar şekillendirir. Çevrendeki insanların başında da ailen gelir.

27 Ekim 2016 02:25  

hayat= ben bukadar basit. ne istediğini bilirsen hayat güzel. gerisi fasafiso

Adsız
29 Ekim 2016 21:40  

Biz ona bir anlam biçene dek hayatın bir anlamı yoktur,yalnız bu atfedilen anlam dışında hayatın nesnel ve herkesçe kabul edilecek bir anlamını arama çabası boşunadır..

  • Gizlilik Politikası ve Şartlar
  •   © 2007

    Back to TOP