P L A T O N - DEVLET ADAMI

1.BÖLÜM

Sokrates, Theodoros,

Yabancı, Genç Sokrates

SOKRATES - Bana Theaitetos ile Yabancı'yı tanıttığın için sana çok teşekkür borçluyum, Theodoros.

THEODOROS - Hele onlar devlet adamının, sonra da filozofun ne olduğunu bir iyice belirtsinler, o zaman teşekkür borcun daha üç katı artacak.....



2.BÖLÜM


GENÇ SOKRATES - Çok doğru.

YABANCI - Böylece emirlerini vereni, başkalarının emirlerini bildirenden iyice ayırt etmiş olduk. Şimdi, uygun gelen bir bölüm noktası bulabilirsek, emir vermek erkini de tekrar bölümlere ayırırız.

GENÇ SOKRATES - Kabul.

YABANCI - Böyle bir bölüm noktası bulabiliriz sanıyorum ama, sen de bana yardım etmelisin....



3.BÖLÜM


YABANCI - Şöyle: Yürüyen hayvanların yetiştirilmesi bilgisi ikiye bölünsün; biri boynuzlu sürüyle, öbürü de boynuzsuz sürüyle ilgili olsun.

GENÇ SOKRATES - Bütün bu dediklerin büyük ölçüde kanıtlanmıştır; bunun için doğru olarak kabul edip geçebiliriz.

YABANCI - Besbelli ki kral boynuzsuz bir sürünün çobanıdır....



4.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Olanaksız.

YABANCI - İster misin, öyleyse, senin yerine ben bir seçim yapayım?

GENÇ SOKRATES - Hay hay.

YABANCI - Kronos'un yetiştirmeleri, o sonsuz boş zamanlarını ve kendilerinde olan, yalnızca insanlarla değil, hayvanlarla da konuşmak yetisini, bütün o fırsatları, felsefeyi gözönünde tutarak kullansalardı....



5.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Doğru.

YABANCI - Öyleyse, dediğim gibi, bu yanlışı düzeltelim ve insanlara bakmayı gönüllü ve zorla olmak ilkesine göre ikiye bölelim.

GENÇ SOKRATES - Olur.

YABANCI - Sert hükümdarların yönetimine "tyrannos"luk, yönetmeye istekli iki ayaklıların gönüllü yönetimine de siyaset dersek, kendisinde bu ikinci türden yönetim sanatı olan bir kimsenin....



6.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Öyle.

YABANCI - Öyleyse, büyükle küçüğün iki türlü varlığı, iki türlü ölçüsü vardır: Öyle ya, biraz önce yaptığımız gibi, yalnız karşılıklı ilişkileri söylemekle kalmayıp, daha çok şimdi yaptığımız gibi, bir yandan birbirleriyle, öte yandan da doğru ölçüyle olan ilişkilerini ayırmalıyız.

GENÇ SOKRATES - Elbette.

YABANCI - Büyüğün özü ancak küçüğün özüyle ilişkili olur da hiçbir şeyle ilişkili olmazsa o zaman onun doğru ölçüyle....



7.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Doğru.

YABANCI - Geriye kölelerle hizmet edenler kümesi kalıyor; bunlar arasında, iplik yapan, pamuk atan yahut da söylediğimiz başka işleri gören kimselerin kumaş dokumakta dokumacı ile yarışa girdikleri gibi, kralla da aynı şeyde yarışa girdiklerini görür gibi oluyorum. Yardımcı dediğimiz bütün ötekilere gelince; söylediğimiz sanatlarla birlikte krallık ve devlet adamlığından ayrılmış, uzaklaştırılmışlardır.

GENÇ SOKRATES - Öyle görünüyor....



8.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Anlaşmaz olur muyuz?

YABANCI - Oysa yasanın, tıpkı kendinden emin kara cahil, buyurduğuna karşı kimseye ağız açtırmayan, şu ya da bu durum için daha iyi ve kendi buyruklarının önceden görmediği yeni bir durum karşısında bile bir soruya katlanamayan bir adam gibi, bu mutlak kuralı kurtarmaya uğraştığını görüyoruz.

GENÇ SOKRATES - Doğru söylüyorsun: yasa her birimize karşı gerçekten....



9.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Tuhaf şeyler söylüyorsun, doğrusu.

YABANCI - Sonra her yıl, ulusun başına ister zenginler, isterse halk arasından kurayla seçilen başları getireceğiz; böylece, başa geçenler de gemileri kullanmakta olduğu kadar hastaları iyi etmekte de, yazılı yasaya göre emir vereceklerdir.

GENÇ SOKRATES - Bu söylediklerin ötekilerden daha garip doğrusu....



10.BÖLÜM

GENÇ SOKRATES - Hangi yolla olursa olsun, bunu da denememiz gerekiyor kuşkusuz.

YABANCI - Sorun yalnızca denemekle kalsa onu kesinlikle buluruz. Ama onu iyice göstermek için müziğe başvurmamız gerekiyor. Söyle bakalım.

GENÇ SOKRATES - Ne söyliyeyim?

YABANCI - İşlek eller isteyen bütün sanatlar gibi müzik de....


6 Yorumlar

Adsız
10 Aralık 2008 13:21  

fatmanuri
çok güzel ve işime yarayan bir yazı oldu çok teşekkür ederm

Adsız
14 Aralık 2008 13:23  

benden başka yorum yazan yok galiba ha ne dersiniz ben fatmanuri

Adsız
15 Mart 2009 00:35  

DEVLET KİTABINI OKUMUŞTUM ÇOK SAĞLIKLI TESBİTLER VAR TAVSİYE EDİYORUM GERÇEKTEN DÖNEMİN EN SAĞLIKLI ESERİ DENEBİLİR HATTA KENDİNDEN SONRAKİ DEVLET GÖRÜŞLERİNDE DE ETKİLİ OLDUĞU BİR GERÇEK.İDEALİST AÇIDAN BAKILMIŞ BİR ESER.

Adsız
10 Ekim 2010 20:12  

bence kitap yüzyılında başarılı fakat günümüze tetersizdir.. böyle bir anlayış düzeni değil kaos u getirir.. kadınların ve çocukların aile kavramından yoksun bırakılmasıve çocukların babalarını bilmemesi ve annelik güdüsünün evrensele yayılması yıkıcı unsurdur..

26 Nisan 2017 23:53  

Bunu paylaşana çok teşekkür ediyorum.
Benim devlet adamı sunumum vardı .
Burdan telefon ile çok rahat bir şekilde okuyup sunuma hazırlık yaptım.
Çok güzel bir kitap .
Platon'nun ne kadar büyük bir filozof olduğunu tartışmaya gerek yoktur.

1 Haziran 2023 02:25  

Teşekkürler...

  • Gizlilik Politikası ve Şartlar
  •   © 2007

    Back to TOP