KISA FELSEFE METİNLERİ

Toplumun Çekirdeği Aile

- MARCEL BRESARD

insansal topluluklarının içinde bir tanesinin ayrı bir önemi vardır: Aile. Birçok dönemeçten sonra modern entelektüel bu gerçeği yeniden keşfetmiştir ve çok kullanılan, bazı doktrinciler tarafından çok tartışılan ve hatta alaya alınan "topumun çekirdeği" ifadesi bugün tüm anlamına kavuşmuştur.

Somutun ve deneyin alanında kısaca aile üzerine yeni kanıtları anımsayalım. Anketler, normal, sorunsuz bir aile yaşamı olan çalışanların veriminin en iyi olduğunu göstermişlerdir. Diğer taraftan, fizyolojistler, pediyatrister ve psikologlar farklı nedenlerle, annenin meme vermesinin avantajlarını ve bebeğine bakan bir anne tarafından gösterilen sevecen özenin eğitici özelliğini keşfetmektedirler. En iyi kurumlarda büyütülmüş olsalar da ailesiz çocuklar, diğerlerine göre daha sık nörotik eğilimler göstermektedirler. Çok sayıda inceleme, genç suçluların çoğunun oluştuğu ortamın, düzensiz yuvalar olduğunu göstermiştir. Çok sayıda sağlık bilimci, yavaş yavaş aileyi, onu oluşturan bireylerin toplamı gibi değil; çeşitli araştırmaların çıkış noktası hizmetini gören "kendi içinde bir bütünlük" olarak ele almaya yönelmektedirler: bazı bulaşıcı hastalıklara duyarlılık, ayrımsal doğurganlık, vs. Böylece, fikirlerin gözden geçirilmesi ortamında, biyolojik, genetik, maddesel, duygusal olarak birbirine bağlı varlıkların bu küçük topluluğunun eşsiz toplumsal değeri yeniden anlaşılmıştır.

Bununla birlikte aile üzerine bugünkü görüş, çoğu noktalarda atalarımızın aile kavramından farklıdır. Daha dar alanda kalıyor ve yansımasını bir şekilde yönetim kavramında buluyor. Bir veya birden fazla çocuğun sorumluluğunu yüklenmiş evli bir çift, bu anlamda, aile, XIX. yüzyılda, evli büyük çocuklar üzerinde bir klan şefi olarak otoritesini koruyan eski "pater familias" kavramının yok olduğu evrim tarafından büyük oranda belirlenmiştir.

1 Yorum

Adsız
11 Aralık 2023 17:49  

Felsefe ödevime yardımcı oldun abem sağol

  • Gizlilik Politikası ve Şartlar
  •   © 2007

    Back to TOP