Yolcular

Alain

Şu tatil aylarında yeryüzü,az zamanda çok şey görmek istegiyle bir yerden ötekine koşan insanlarla dolar gördükleri yerleri şuna buna anlatmak içinse, daha iyisi can saglıgı;bir çok yer ismi saymayı herkes tercih eder de ondan; vakit de böylece geçer. Ama kendileri için,gerçekten görmek için hareket ediyorlarsa, buna benim aklım ermez.insanın, koşarak gördügü yerlerin hepsi birbirine benzer bir sel her yerde seldir bundan ötürüde dünyayı dört nala koşarak dolaşan insan,hatıra bakımından, seyahatin sonunda başındakinden daha zengin sayılmaz.

Manzaranın gerçek zenginligi teferruatındadır, görmek demek ayrıntıları incelemek, her yerde biraz durmak, yeniden bir bakışla bütünü birden kavramak demektir. Başkalarının bunu çabucak yapıp yapamadıklarını, başka bir manzaraya dogru koşup yeniden işe başlayıp başlayamadıklarını bilemem ama ben kendi hesabıma böyle bir şey yapamam.

Ne mutlu Rouen'da oturupta her gün güzel bir şeye göz atabilene; mesela, evindeki tablodan faydalanıyormuş gibi Saint-Quen'den faydalanana. Halbuki bir müzeyi bir kez ziyaret edenin veya bir turist şehrinden bir kere geçenin kafasındaki hatıraların karışmaması, karmakarışık çizgilerden mürekkep kül rengi bir hayal şeklini almaması imkansızdır.

Benim zevkime göre,seyahat etmek demek, bir hamlede bir iki metre yürümek, durmak, aynı şeylerin yeni görünüşüne tekrar tekrar bakmak demektir; çogu zamanda saga sola gidip oturmak demektir; bu ise herşeyi degiştirir, hatta yüz kilometre yürümekten daha iyi bir netice verir.

Bir selden ötekine koşsam hep aynı seli görürüm.ama bir kayadan ötekine gitsem aynı sel her adımda başka bir hal alır.evvelce gördügüm bir şeye dönersem, o şey beni yeni bir şeymiş gibi çeker; gerçektende yenidir. Bütün mesele, alışkanlıgın tesiriyle,uyuklamamak için degişik ve zengin bir manzara seçmesini bilmektir. Şunuda söylemek gerekir ki, insanoglu daha iyi görmesini ögrendimi, herhangi bir manzaranın onun nazarında bitmez tükenmez güzellikleri olur. Hem sonra, nerede olsa yıldızlı bir gökyüzü görmek mümkündür; işte size güzel bir uçurum.

29 Agustos 1906

1 Yorum

24 Aralık 2009 08:34  

İnsanoğlunun biri daha iyi görmesini öğrendi mi gününü gösteriyorlar hemen o insanoğluna.

  • Gizlilik Politikası ve Şartlar
  •   © 2007

    Back to TOP