İYİ DİLEK

Alain

Önüne gelenin Basile'e: "yüzünüz ölü yüzü gibi sapsarı", demesi üzerine zavallının hasta olduguna inandıgı o meşhur sahneyi bilmeyen yoktur. Fertleri birbirine sonderece baglı, birbirlerinin saglıklarıyla yakından ilgili bir aile arasında bulundugum zaman bu sahneyi hatırlamaktan kendimi alamam. Rengi biraz sararmış veya kızarmış olanın vay haline;ailenin en küçügünden en büyügüne kadar bütün fertleri telaş içinde: "bu gece iyi uyumadın herhalde?", "dün ne yedin", "çok mu çalışıyorsun" gibi kuvvet verici sözlerle zavallıyı soru yagmuruna tutarlar.arkasındanda,"zamanında teşhis konup tedavi edilmemiş" hastalıklara dair hikayeler anlatıp dururlar.
bu şekilde sevilen, şımartılan, korunan, üzerine düşülen, duygulu ve az çok korkak adama acırım. Sancı, öksürük, esneme, sinir bozuklugu gibi gündelik ufak tefek olaylar çok geçmeden bu çeşit bir insan için korkunç hastalıkların arazı halini alır; bir yandan eşşek yerine konmamak için aile fertlerini yatıştırmaktan vazgeçen doktorun lakayt bakışları, öte yandan ailesinin gayretkeşligi sayesinde adamcagız, bu hastalıgın gelişmesini günü gününe takip etmege başlar.

insanın içinde bir kaygı oldumu uykusunu kaybeder. Muhayyel hastamızda böylece gecelerini kendini dinlemekle, gündüzlerinide, gecelerini anlatmakla geçirir. Çok geçmeden hastalıgı, toplulugun malı olur, herkes tarafından bilinir, konuşacak mevzuu bulamayanların dillerini harekete geçirir; borsadaki tahviller gibi zavallının sıhhatininde oynak bir degeri vardır: bazen çıkar, bazen düşer; bunun böyle oldugunu kendiside bilir veya tahmin eder. İşte size bir sinir hastası daha.

Devası? aileden uzaklaşmak, dalgın dalgın size:"nasılsınız" diye soran, ciddi bir şekilde cevap verdiniz mi de yanınızdan hemen uzaklaşan tanımadıgınız insanlar arasında yaşamak, şikayetlerinizi dinlemiyecek, size yüreginizi oynatan şefkat dolu gözlerle bakmayacak insanlar arasında yaşamak. Hemen ümitsizlige düşmezseniz bu şartlar içinde iyi olursunuz.kıssadan hisse: hiç kimseye yüzünün renginin bozuk oldugunu söylemeyin.

30 mayıs 1907

  • Gizlilik Politikası ve Şartlar
  •   © 2007

    Back to TOP