GOETHE - SEÇMELER-4
|
ACI
1-Katlanılmış acıların anısı bir zevktir.
2-Yardıma çagırdıgım şey acılardır; çünkü onlar dosttur ve iyi ögüt verirler.
3-Kendi acımız bize başkalarınkini bölüşmeyi ögretir.
4-Hiç kimse acı çekenlerle yakın ilişki kurmaya kolay kolay yanaşmaz.
5-İnsan yanlız kendisine acı çektirenleri tanır.
6-Sabahları en akıllı ve en tedbirliyizdir, çünkü pasifte olsa tedbir akıllılıktır. Budalalıgın tedbirden haberi yoktur.
7-Her zamanın derdi başkadır.
8-Dert, anahtar deliginden bile girer.
9-Her insan bütün ana noktalarda kendi başının çaresine bakmak zorunda oldugundan, ne başkasının iç sorunlarına ve ne de başka insanları özellikle ilgilendiren şeylere karışır.
AÇIK
1-Berraklık anlayışı getirir, anlayış ise tolerans saglar.
AÇLIK
1-Açlık en akıllı balıkları bile oltaya getirir.
2-Aşagı düzeydeki yaratıkların zekasını açlık keskinleştirir, tok bir hayvan korkunç derecede aptaldır.
3-Açlık nasıl en iyi baharatsa, yorgunlukta en iyi uyku hapıdır.
AHENK - UYUM
1-İnsanların bize uyum saglamalarını beklemek büyük bir deliliktir. Ben bunu hiç yapmadım, insanı hep incelemeye ve özelliklerini tanımaya çalıştıgım bir birey olarak gördüm, ama sempati beklemedim. Çeşitli karakterler hakkında bilgi ve hayatta gerekli beceriklilikte yanlızca böyle elde edilebilir.
2-Ruhları gerçek uyumu halinde olan insanlar birbirlerine durmadan yaklaşırlar; görünürde birbirlerinden uzaklaşsalar bile.
3-Önce kendimizle uyum içinde olalım ki dışarıdan karşımıza çıkan uyumsuzlukları tamamıyla ortadan kaldırmasak bile hiç olmazsa biraz dengeleyecek durumda olalım.
4-Gençlikte insan bir uzlaşma ve anlaşma imkanına inanır, ama yaşlanınca bunun bir yanılgı oldugunu anlar ve kendine benzemeyenleri ve hitap etmeyenleri kendinden uzak tutar.
5-İnsan varlıgının bütün belirtilerini, duyusallıgı, aklı, hayal gücünü ve anlama kabiliyetini bu özelliklerden hangisi onda hakim olursa olsun kesin birlik halinde geliştirmek gerektigine inanmayanlar, sevimsiz bir sınırlılık içinde kıvranıp duracak ve asla anlamayacaklar, acaba neden bu kadar çok inatçı düşmanları oluyor ve hatta bazen kendisiyle bile ters düşebiliyor.
6-İnsan davranışlarında denge ne yazık ki yanlızca zıtlıklar sayesinde saglanabilir.
7-Daima degersiz, adi ne varsa hepsinden uzak durmalı kendine ve başkalarına özen göstermeyi hiç unutmamalı, kendinin hiçbir şeyini affetmemeli, başkalarının ne hakkını yemeli ne de onları şımartmalı, hiçbir şeyle duygulanmayıp, hiçbir şeyle çoşmamalı, aceleci olamamalı, her an kendine egemen olmayı bilmeli ve böylece içinde istedigin kadar fırtınalar essin kendi dış dengeni ayakta tutabilmelisin.
8-Her sınıfta soylu adam kimdir? çıkarı ne olursa olsun hep dengeye egilimli olandır.
AHLAK
1-Ahlakın ana temeli iyi niyettir ki, o da tabiatı gergi yanlızca dogruya yönelik olabilir.
2-Ahlaki olan şey, coşkun olan gibi insanı hep ciddileştirir.
3-Ahlaki olmaya son vermem gerektigi yerde otoritem yoktur.
4-Ahlak davranışlarını yargılamaya gelince; bu konuda kesin ölçüyü herkesin kendi vicdanı verir ve bu ölçüyü kendine degil başkasına uygulamak herkesin rahatına gelir.
5-Kültürlü insanların ahlak çıkmazlarında yardımcı olmak, kültürsüzlere yardımcı olamktan daha güçtür.
ANNE,BABA VE AİLE
1-Babalık bütnüyle yanlızca inanmış olmaya baglıdır, inanmışım öyleyse babayım.
2-Eskiyi bizim üstümüzde görmek isteriz ama bizden sonraki kuşagı degil.
3-Baba erdemlerini kabul etmedigi ve hatalarına sevindigi ogluna karşı bir çeşit despot ilişki içindedir. Bu yüzden eskiler derlermiş ki kahramanların ogulları haylaz olur.
4-Fransızcada bir atasözü vardır; kaynana, hamuru şekerdende olsa yinede tadı acıdır.
5-Beni köpekle bir tutan Türk'le, beni domuz sayan Yahudinin, benimle kardeş olmaktan sevinç duyacakları günü düşünmek ne zevk...
4 Yorumlar
GOETHE GİBİ BİR ÜSTADA BAKIŞ AÇIMIZIN BU OLMUŞ OLMASI NE KADAR BÜYÜK BİR DÜŞ KIRIKLIĞI.ESKİ İNSANLARIMIZ DEMEK Kİ GERÇEKTEN ÇOK YANLIŞ ANLAMIŞ ONU!!!
goette gibi bir üstadın bizi böyle anlamış olması ne denli bir düş kırıklığı...
Biz Türkler Almanlara köpek tabiatlı derken onlara hakaret etmiyoruz, sanırım Goethe de bunun bilincinde
Bir toplumda sıradan insanların diğer milletler hakkında ne söylediği ne düşündüğü pek önemli değil, Bilgi ,Görüş Sahibi Okuyup Düşünen Akıllı İnsanların Söylemleri önemlidir. Aydın b ir insan böyle aşağılayıcı
bir dili kullanmaz.
i